DizajnUređenje doma

Boje i Eggerov koncept kapsule: Sinergija dizajna i funkcionalnosti

U svijetu unutarnjeg dizajna, boje igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i definiranju prostora. Egger, vodeći proizvođač drvnih proizvoda i materijala za unutarnje uređenje, poznat je po inovativnim pristupima u dizajnu. Jedan od njihovih najnovijih koncepata, “koncept kapsule”, savršeno utjelovljuje tu inovaciju kroz jedinstvenu sinergiju boja, tekstura i funkcionalnosti.

Što predstavlja Eggerov "koncept kapsule" ?

Eggerov koncept kapsule predstavlja modularni pristup dizajnu interijera, omogućujući stvaranje personaliziranih prostora koji reflektiraju individualni stil i potrebe korisnika. Kapsula se sastoji od pažljivo odabranih materijala, boja i površina koje se savršeno slažu, pružajući beskrajne mogućnosti za kreativno izražavanje.

Novi EGGER koncept kapsule impresionirao je stručni žiri na njemačkoj nagradi za dizajn 2024. godine i nagrađen je nagradom “Winner” u kategoriji “Izvrstan komunikacijski dizajn – online publikacije”.

Snaga boja u dizajnu

Boje nisu samo estetski element; one imaju moć utjecati na naše emocije, percepciju prostora i ukupno iskustvo boravka u nekom prostoru. U Eggerovoj kapsuli, boje su pažljivo odabrane kako bi stvorile harmoniju i općeniti balans. Evo nekoliko primjera kako boje igraju ključnu ulogu u Eggerovom konceptu kapsule:

Neutralne boje

Idealne za stvaranje mirne i opuštajuće atmosfere. Egger koristi paletu neutralnih tonova koja uključuje nijanse bež, sive i bijele. Ove boje djeluju kao savršena pozadina za naglašavanje drugih elemenata u prostoru.

Topli tonovi

Crvene, narančaste i žute boje unose toplinu i energiju u prostor. U kombinaciji s prirodnim drvom, ove boje stvaraju osjećaj ugodnosti i dobrodošlice.

Hladni tonovi

Plave i zelene nijanse unose svježinu i osjećaj mira. Ove boje su idealne za radne prostore i područja namijenjena opuštanju, kao što su spavaće sobe i dnevni boravci.

KONCEPT KAPSULE

Zagasite zelene

U “biofilnom dizajnu” zelena je važna boja koja se uvijek povezuje s megatrendom održivosti. Mat i zagasite zelene često se pojavljuju u brojnim nijansama od svijetle do tamne. Sve zajedno one utjelovljuju zelenu raznolikost prirode i naročito skladno pristaju uz prirodno svijetle dekore drva i hrapave efekte tekstila.

Izbor dekora iz kapsule "Zagasite zelene":

Ugostiteljstvo - topli materijali

Kod uređenja javnih interijera sve više se traže smireni i topli materijali. Topli drvni dekori sa svijetlim, prirodnim elementima daju prirodnost koja ne djeluje previše rustikalno. Uzbudljivi metalik efekti odišu iznimnom elegancijom, naročito u javnim prostorima poput ugostiteljskih objekata. Efekti kamena s toplom igrom boja u kombinaciji s tamnim uni dekorima prostoriji mogu dati vrlo dojmljiv izgled.

Stil i kvaliteta

Odnos prema prirodi je važan element dizajna, naročito kod javnih prostora. On zastupa održivost, promiče dobrobit i uspostavlja ravnotežu sa sveprisutnom digitalizacijom. Najnovija generacija dekorativnih površina osvaja “autentičnošću imitacije”. Uni dekori koji izgledaju kao boja, dekori kamena s mat hrapavom površinom i drvni dekori sa sinkroniziranom površinskom strukturom omogućavaju uređenje prostora posebne vrijednosti. Oni osvajaju svojim apsolutno prirodnim i autentičnim izgledom i taktilnošću. Istovremeno su trajni i otporni.

Nova definicija jednostavnosti

Jednostavnost, kvaliteta, bezvremenost i funkcionalnost – to su sve važnije značajke novog namještaja i uređenja interijera. Tu se radi o bojama, oblicima i površinama koje ne žele privlačiti pozornost, već zajedno tvore skladnu i bezvremensku cjelinu.
Veća vrijednost kroz pojednostavljivanje – to se danas traži od dizajna. No, ta “nova jednostavnost” nije hladna i nepristupačna, već emotivna i ugodna. To se ogleda u našim dekorima u kapsuli “Nova definicija jednostavnosti”. Drvni dekori su suzdržani i zato se mogu koristiti na različite načine, a pri tome ne gube ništa od svoje prirodnosti i topline. Svijetle, zagasite boje prostoru daju dojam nenametljivosti.

Do zadnje plohe

Ni jedna površina namještaja ne treba biti tako otporna kao horizontalna površina. Ona se i vizualno ističe, naročito ako se radi o radnoj ploči u kuhinji: Tu ona služi kao markantan akcent ili skladno nadopunjuje dizajn. Pod utjecajem trenda “Nova definicija jednostavnosti”, u kojem dizajn postaje jednostavniji, bezvremenski i funkcionalan, horizontalna površina mora imati karakter, ali se istovremeno i lako uklopiti u prostoriju. Da bi se to moglo postići, u izboru dekora iz kapsule “Do zadnje plohe” donosi nenametljivu raznobojnost koja se može skladno kombinirati.

Snaga boja u dizajnu

Uz boje, teksture i materijali igraju ključnu ulogu u Eggerovom konceptu kapsule. Površine koje imitiraju prirodno drvo, kamen ili metal pružaju taktilni doživljaj koji dodatno obogaćuje prostor. Kombinacija različitih tekstura može dodati dubinu i slojevitost dizajnu, čineći prostor vizualno zanimljivim i ugodnim za boravak.

Kombiniranje boja i tekstura

Kombiniranje boja i tekstura ključ je za stvaranje dinamičnih i privlačnih interijera. Na primjer, matirane površine u neutralnim tonovima mogu biti savršena podloga za naglašavanje detalja u sjajnim i vibrantnim bojama. Eggerov koncept kapsule omogućava jednostavno kombiniranje ovih elemenata, pružajući vam slobodu da izrazite svoj stil na jedinstven način.